Держпродспоживслужба застерігає: «Підвищення температури сприяє псуванню харчових продуктів і виникненню отруєнь»
Як убезпечити себе від токсикоінфекцій та харчових отруєнь в літню пору року? Виконувач обов’язків заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віталій Д’яков нагадав про фактори ризику та засоби профілактики «літніх» хвороб під час брифінгу в медіацентрі ЗОДА.
Одним з найулюбленіших влітку є відпочинок на воді. Проте він пов’язаний з певними ризиками.
– Не купайтеся в мілководних водоймах та водоймах зі стоячою водою – таких, як ставки. Вода в них сильно прогрівається і може містити збудників різних небезпечних захворювань – холери, черевного тифу, гепатиту А, лептоспірозу. Уникайте потрапляння води в очі. Через слизові оболонки очей збудник може потрапити в організм та викликати захворювання. Не варто полоскати рота морською водою – це теж небезпечно, – зауважив Віталій Д’яков.
Під час літніх пікніків на природі не слід брати із собою продукти, що швидко псуються. А от води має бути достатньо.
– Найкраще використовувати бутильовану воду. А водопровідну воду слід прокип’ятити або спочатку заморозити, а потім вживати талу. В літню спеку неякісна вода теж може спричинити харчові розлади, – зазначив спікер.
Купуючи продукти харчування в магазинах чи на агропродовольчих ринках, покупці можуть вимагати в продавців документи, що підтверджують якість товарів. А от на стихійних ринках робити покупки фахівці не радять.
– В Запорізькій області з початку року зафіксований випадок харчового отруєння грибами невстановленого походження. Троє людей приготували банош. Але гриби ймовірно містили токсичні речовини, тож людям стало зле, – повідомив Віталій Д’яков.
Підвищення температури повітря сприяє розвитку мікроорганізмів, псуванню продуктів та виникненню токсикоінфекцій та харчових отруєнь. Щоб убезпечити себе і своїх близьких від захворювання, фахівці Держпродспоживслужби радять дотримуватися простих правил:
- мити руки перед приготуванням їжі;
- мити інструменти – ножі, обробні дошки;
- не вживати немиті овочі, фрукти та інші харчові продукти;
- продукти тваринного походження (м’ясо, рибо, молоко) зберігати в холодильнику при температурі не більше +2-6 градусів за Цельсієм;
- при покупці продуктів харчування обов’язково перевіряти термін придатності;
- готувати їжу в такій кількості, яку родина зможе спожити за один прийом;
- уникати контактів з бродячими тваринами, а якщо вони відбулися – ретельно мити руки.
У разі виникнення ознак харчового отруєння слід негайно звернутися до лікаря.