Воздвижівська сільська територіальна громада
Запорізька область

Держпродспоживслужба застерігає: «Підвищення температури сприяє псуванню харчових продуктів і виникненню отруєнь»

Дата: 11.06.2025 16:04
Кількість переглядів: 32

Фото без опису

Як убезпечити себе від токсикоінфекцій та харчових отруєнь в літню пору року? Виконувач обов’язків заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віталій Д’яков нагадав про фактори ризику та засоби профілактики «літніх» хвороб під час брифінгу в медіацентрі ЗОДА.

Одним з найулюбленіших влітку є відпочинок на воді. Проте він пов’язаний з певними ризиками.

– Не купайтеся в мілководних водоймах та водоймах зі стоячою водою – таких, як ставки. Вода в них сильно прогрівається і може містити збудників різних небезпечних захворювань – холери, черевного тифу, гепатиту А, лептоспірозу. Уникайте потрапляння води в очі. Через слизові оболонки очей збудник може потрапити в організм та викликати захворювання. Не варто полоскати рота морською водою – це теж небезпечно, – зауважив Віталій Д’яков.

Під час літніх пікніків на природі не слід брати із собою продукти, що швидко псуються. А от води має бути достатньо.

– Найкраще використовувати бутильовану воду. А водопровідну воду слід прокип’ятити або спочатку заморозити, а потім вживати талу. В літню спеку неякісна вода теж може спричинити харчові розлади, – зазначив спікер.

Купуючи продукти харчування в магазинах чи на агропродовольчих ринках, покупці можуть вимагати в продавців документи, що підтверджують якість товарів. А от на стихійних ринках робити покупки фахівці не радять.

– В Запорізькій області з початку року зафіксований випадок харчового отруєння грибами невстановленого походження. Троє людей приготували банош. Але гриби ймовірно містили токсичні речовини, тож людям стало зле, – повідомив Віталій Д’яков.

Підвищення температури повітря сприяє розвитку мікроорганізмів, псуванню продуктів та виникненню токсикоінфекцій та харчових отруєнь. Щоб убезпечити себе і своїх близьких від захворювання, фахівці Держпродспоживслужби радять дотримуватися простих правил:

  • мити руки перед приготуванням їжі;
  • мити інструменти – ножі, обробні дошки;
  • не вживати немиті овочі, фрукти та інші харчові продукти;
  • продукти тваринного походження (м’ясо, рибо, молоко) зберігати в холодильнику при температурі не більше +2-6 градусів за Цельсієм; 
  • при покупці продуктів харчування обов’язково перевіряти термін придатності;
  • готувати їжу в такій кількості, яку родина зможе спожити за один прийом;
  • уникати контактів з бродячими тваринами, а якщо вони відбулися – ретельно мити руки.

У разі виникнення ознак харчового отруєння слід негайно звернутися до лікаря. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь