Воздвижівська сільська територіальна громада
Запорізька область

ЖИТЕЛІ РЕГІОНУ ОТРИМАЛИ СЕРТИФІКАТИ НА КОМПЕНСАЦІЮ ЗА ЗНИЩЕНЕ ЖИТЛО НА СУМУ ПОНАД 8 МЛН ГРН

Дата: 18.11.2023 08:48
Кількість переглядів: 112

Фото без опису

Про реалізацію програми єВідновлення та початок нового етапу її роботи на брифінгу в приміщенні офіційного Медіацентру ОДА розповів директор Департаменту житлово-комунального господарства та капітального будівництва ОДА Віталій Литвиненко.

З 15 серпня цього року почали працювати комісії з розгляду заяв  від мешканців області на компенсацію за знищене майно. Наразі подано 48 заяв, вже погоджено 8 заяв на суму більш ніж 9 млн. грн. На 8 млн. грн сформовано 6 житлових сертифікатів. Ці документи дозволяють придбати квартири або приватні будинки в нашій області або в інших регіонах України.

Оцінка знищених квартир проводиться по окремій формулі. Вона враховує середню вартість житла на вторинному ринку по Україні - це більше ніж 36 тис.грн за квадратний метр - та декілька коефіцієнтів.
Перший - це регіональний показник, по Запорізькій області він становить від 0,5 до 0,79 і  залежить від території, де знаходиться житло. Ще один коефіцієнт враховує рік забудови. 

Наступний коефіцієнт залежить від кількості кімнат: найвищий показник для однокімнатної квартири. Але в результаті розрахунків всіх коефіцієнтів вартість квадратного метра не повинна бути нижчою, ніж вартість спорудження одного квадратного метра у регіоні.

По Запорізькій області вона на сьогодні складає 20, 5 тис. грн - саме ця сума є мінімальною при компенсації за 1 кв. м знищеного житла.

Але, є умова - людина, що отримує компенсацію, письмово відмовляється від репарацій від країни-агресора РФ на користь держави.

Після виплат в державному реєстрі нерухомого майна скасовується право власності на знищене житло.

Віталій Литвиненко додав, що для отримання компенсації за пошкоджене чи знищене житло, об'єкт обов'язково повинен бути в цьому реєстрі.

Якщо така інформація відсутня і немає документів, які підтверджують право власності, зокрема договір купівлі-продажі, то людина не має права на цю компенсацію.

  - Треба розуміти, що коефіцієнти нашого регіону нижчі, ніж в інших областях тому, що ми прифронтова територія. Отже рівнозначне житло можна придбати в інших областях, де вартість житла є на рівні Запорізької. Або ж самостійно доплатити різницю, якщо цей показник вищий. Важливо, що кошти виділяються безпосередньо на придбання житла, а всі операції - податки, оцінка, послуги нотаріусів тощо - доведеться сплачувати за власний кошт, - зауважив Віталій Литвиненко.

Виконавцем програми є Укрпошта, яка через Ощадбанк перерахує кошти людині у разі позитивного рішення. Придбане житло за кошти від компенсації не можна буде продавати протягом п’яти років п'ять років.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь