Воздвижівська сільська територіальна громада
Запорізька область

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ІНФОРМУЄ

Дата: 26.07.2021 15:50
Кількість переглядів: 460

Фото без опису

Амброзія полинолиста - один із самих злісних бур'янів та алерген. Самий злісний бур’ян  для  посівів соняшнику , кукурудзи, овочів, багаторічних трав.

      Амброзія полинолиста  відноситься до родини складноцвітні або астрові.  Ця рослина південна, короткого дня. Обнорічний ярий  бур’ян, з  пізнім достиганням насіння, тому амброзія засмічує своїм насінням урожай пізньостиглих культур. Ця рослина росте  не тільки на полях, але й у садах, на городах, лісосмугах, садибах, насипах залізниць, а також на смітниках, витискуючи  звідти навіть такі типові буряни, як кропива, цикламена.

       Стебла й листя амброзії містять у собі до 0.15 %  малоцінного ефірного масла із запахом, схожим на запах деревію. Амброзію худоба не їсть, природних ентомофагів у неї не має, а шкоди від неї багато. Велике засмічування грунтів амброзією, пояснюється, що при густоті рослин до 1000 екз/м2, вона зацвітає лише чоловічими квітками, не утворює насіння, якщо поодиноко або рідко то такі екземпляри можуть дати від 3 до 100 тис.насінин,   воно зберігає здатність до проростання близько 5 років і більше.  Запилюється  за допомогою вітру і утворює дуже багато пилку, який під час цвітіння потрапляє в органи дихання і є причиною захворювання людей і тварин на так звану сінну гарячку. Свіжоззібране насіння  не  проростає,   вони знаходяться  в стані  біологічного   спокою близько  4 – 6  місяців, недозріле  насіння  здатне  дозрівати  - як у полі  так і в складах ,  коморах,    і  в  подальшому  проростати. Раніше стебла і листя амброзії використовували в народній медицині, як протигарячковий та тонізуючий засіб.

     Амброзія поширюється на території різно. На поля вона потрапляє, з осипання рослин, переноситься грунтом на колесах сільськогосподарських машин, на взутті людини, також  легко переноситься дощовими потоками, талими весняними водами, поширюючись таким чином по балках і ярах, по берегах річок на велику віддаль.

      Боротьба з шкідливим організмом  проводиться  агротехнічним, механічним і  хімічними методами.  До знищення  рослини призводить  лише її  викорінення, бо після  підрізання  стебла , вище кореневої шийки, рослина здатна    до швидкого   відтворення  наземної  частини, причому  утворює  декілька  стебел.   Механічне  скошування  рослин  амброзії  застосовують  після закінчення бутонізації  -  початку  цвітіння, коли зрізана рослина  вже не здатна  утворити продуктивні стебла, і  гине. На виробничих полях  в господарствах, за межами населеного пункту  застосовуються  гербіциди.   

     Враховуючи  велику шкоду  амброзії полинолисної  як для  сільського  господарства так  і для здоров»я  людей, боротьба  з нею  є  одним  з найважливіших  завдань  всіх землекористувачів. Порушення вимог  відносно  виконання фітосанітарних  заходів  щодо знищення амброзії  полинолисної  спричиняє  за  собою  накладання  штрафів  як на  посадових осіб, так і на  громадян  згідно  ст. 105 Кодексу   України  « Про адміністративні  порушення». 

Фото без опису

  Повитиця – це паразитнні квіткові рослини, які будучи стебловими паразитами, не мають ні листя ні кореня. На Україні поширено до 10 видів повитиць, всі вони є карантинними шкідливими організмами.

Розвиток її проходе  на всіх рослинах: культурних, бурянах.  Можете її бачити на городах. На обочинах доріг, на сміттєзвалищах

Проростає насіння повитиці по спіралі поки не доторкнеться до рослини – господаря. Обвиваючи стебло рослини вона присмоктується  до нього спеціальними виростами –  гаусторіями.  Повитиця  відрізняється  великою живучістю, її відрізки завдовжки 5 – 12 см. на приживаються на рослинах, повністю.  На одному стеблі утворюється до 14 тисяч насінин. Які зберігаються в грунті  до 6 років.

Заходи захисту проти паразиту: очаги  уражених посівів потрібно скошувати із захватом двометрової зони до цвітіння буряну, з подальшим спалюванням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь