Воздвижівська сільська територіальна громада
Запорізька область

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ІНФОРМУЄ Чому обпадає листя на абрикосах ?

Дата: 08.06.2021 12:42
Кількість переглядів: 1038

Дірчаста плямистість кісточкових – клястероспоріоз

   Клястоспоріоз  уражує майже всі види кісточкових. Найбільшої шкоди хвороба завдає абрикосу і персику.

Хвороба уражує листя, плоди, пагони і гілки.

   При захворюванні листя на них  утворюються круглі, світло коричневі плями  з червоноватою каймою, ці  плями  зазвичай випадають, листя  стає дірчавим. Сильно уражені дерева,  «скидають»  листя, те що зараз відбувається.

    На плодах  плями мілкі, які постійно розростаються, пурпурові і бурі, з червоною каймою, плями вдавлюються.

    На пагонах хвороба проявляється у виді округлих, зазвичай  злегка вдавлених  помаранчево-червоних плям, на плямах утворюються тріщини, із яких виступає камедь(«клей»).

    Гриб зимує у вигляді міцелію в корі і деревині заражених пагонів, також у вигляді  конідій у уражених ділянках кори, бруньках і в камеді – вони і є джерелом первинного зараження дерева.

   Зараження хворобою проходе при температурі  + 4º , + 5ºС, оптимальна температура для зараження грибом  +19º - + 25ºС,  особливо сильно розвивається хвороба у  дощову вологу весну.

     Розвитку хвороби сприяє поганий догляд за садом: відсутнє санітарне обрізання  хворих гілок в саду, збір хворого  листя, перекопування грунту кругом стовбурів дерев, видаляння камедь у ранах - очищати, проводити дезінфекцію рани 1% розчином мідного купоросу, рани обробляти садовим варом.

      Після осіннього листопаду та ранньою весною(при переході середньодобової температури повітря + 4ºС  провести обприскування  3% розчином мідного купоросу.

   Обробки хімічними  препаратами від хвороб розпочинати з фази розпускання бруньок, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

 

Листя абрикосу уражене дірчавою плямистістю – клястероспорозом.

     Листя абрикосу заселяє сливова обпилена  попелиця. Зимують яйця біля основи бруньок або на їх поверхні. Весною відроджуються личинки, які швидко ростуть. Дорослі засновниці зявляються до кінця цвітіння дерев і утворюють колонії на нижній поверхні листків. Листки не скручуються, але при сильному  заселенні краї загинаються донизу. Попелиця линяє, тому  листки, гілки і плоди густо вкриті сизим нальотом- шкірками від линяння, що прилипають до поверхні з виділеннями.  Шкодить  в червні і липні. Цей вид попелиць,відноситься до мігруючих, пошкоджує майже всі види кісточкових порід. Протягом вегетації шкідник відтворюється в 10 поколіннях.

Боротися проти шкідника: вирізати прикореневі порослі,  при сильному заселенні проводити хімічні обприскування, препаратами  що і проти інших видів попелиць.

 

Попелиця на листі абрикосу.

Хімічні обробки проти шкідника проводити дозволеними  інсектицидами, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатами дозволених до використання в Україні»

Провідний спеціаліст

управління фітосанітарної безпеки                                                   Віт ГОЛИК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь