Воздвижівська сільська територіальна громада
Запорізька область

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ІНФОРМУЄ Увага!!! Розпочався масовий літ яблуневої плодожерки !!!

Дата: 17.05.2021 10:50
Кількість переглядів: 451

Яблунева плодожерка, є одним із злісних шкідників садів. Метелик темно-сірий у розмахі крил  18-20 мм. довжина тіла 10мм. Активні метелики у вечірні години, вдень вони ховаються  на нижній частині листя і на гілочках. Через 2 – 3 дні після вильоту самиці стають статевозрілі і починають виділять речовину - статевий феромон , що притягує самців. Після парування, через 1 – 3 доби самиці відкладають яйця – по одному на плоди та листя, середня плодовитість метеликів першого покоління   50 - 150 яєць. Сума ефективних температур для вильоту метеликів яблуневої плодожерки – 90º- 110º, при переході  середньої температури повітря + 10º. Ембріональний розвиток при температурі  18 - 20º, триває 9 -10 днів, після чого з них відроджуються личинки плодожерки(гусениці). Сума ефективних температур складає  230º.  Перед вгризанням у плід, гусениця спочатку прикріпляється до шкірки павутинкою, а потім починає прогризати шкірку, після чого закриває вхідний отвір недогризками скріплюючи їх виділеннями і павутинкою. Гусениця харчується м’якоттю і насінням плоду.  Личинка линяє 5 раз. Після четвертої линьки гусениця, якщо поруч є інше яблуко, вона проникає в нього, якщо ні то вона повертається і дохарчовується  у пошкодженому  нею плоді . Заляльковування гусениці проходе в тріщинах кори дерев, біля кореневої шийки, під грудочкою  грунту,  у щільному павутинному коконі. На період заляльковування, сума ефективних температур складає 490º.

     Виліт другого покоління проходе при сумі ефективних температур 670º.

     Захист плодових дерев від плодожерки провести з 19.05.21, в період активного льоту метелика,  або після відродження личинок(гусениці), цей період збігається з цвітінням білої акації. Застосовуються препарати інсектицидної дії , дозволені до використання на присадибних ділянках,  згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» з дотриманням техніки безпеки при роботі з ними.

       Коли розпочнеться заляльковування личинок яблуневої плодожерки, на стовбурах дерев розвішують ловчі пояси, які потім переглядають ,  після чого спалюють  або проварюють їх, для застосування  до наступного разу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь