Воздвижівська сільська територіальна громада
Запорізька область

З Днем Соборності України!

Дата: 22.01.2021 08:54
Кількість переглядів: 214

Фото без опису

День Соборності України — свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Цього дня прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р. — прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

22 січня 1919 у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об'єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Ним стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі. Але зовнішня агресія проти України зі сторони «червоних» і «білих» московських окупантів зі Сходу і польських із Заходу не дала можливості утвердити Соборну українську державність. Після підписання зрадницького «Ризького мирного договору» в березні 1921 між московсько-більшовицькими окупантами і недавніми «союзниками» польською Другою Річчю Посполитою, українські національні території знову були розірвані по Збручу здебільшого між московськими і польськими загарбниками, а на Буковині і Закарпатті окуповані румунами і угорцями.

22 січня 1939 було вперше за 20 років урочисто відзначено на офіційному рівні свято Соборності у Карпатській Україні (м. Хуст), на той час — автономній республіці Чехословацької республіки. Це був чудовий привід нагадати закарпатцям про волю, висловлену на з'їзді Всенародних зборів українців у Хусті 21 січня 1919 про приєднання Закарпаття до Української Народної Республіки зі столицею у Києві, і легітимізувати тим самим свою програму побудови Української держави на базі «закарпатського П'ємонту». Але й ця маленька українська державність була загарбана угорцями, на той час союзниками нацистської Німеччини, у березні цього ж року. Через незнання комуністами (московсько-більшовицькими окупантами) історії України, в 1946 саме 22 січня «Верховна Рада УРСР» включила Закарпаття до складу «УРСР».

День СОБОРНОСТІ відзначала українська діаспора, а також відзначався у підпіллі Українською Повстанською Армією 1940-1960рр.

Вперше публічне масове відзначення Дня Соборності відбулося в часи українського національного руху за відновлення Незалежності 21 січня 1990, коли національно-патріотичні сили організували «живий ланцюг» між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України. За різними оцінками, участь в тій акції взяли від 0,5 до 3 мільйонів українців.

Офіційно в Україні День Соборності почали відзначати з 1999.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь