Воздвижівська сільська територіальна громада
Запорізька область

Забезпечення людей з інвалідністю продуктивною роботою– завдання служби зайнятості

Дата: 01.12.2020 19:54
Кількість переглядів: 175

Щорічно 3 грудня спільнота відзначає Міжнародний день осіб з інвалідністю. Цей день не можна назвати святковим, але він підкреслює необхідність забезпечення рівних прав осіб з інвалідністю і їх участі в житті суспільства.У нашій країні саме на державну службу зайнятості покладено завдання сприяти у пошуку роботи людям з інвалідністю.

Протягом останніх років на законодавчому рівні створено дійові механізми соціального захисту осіб з інвалідністю, у тому числі від безробіття, поширено перелік соціальних послуг, що надаються службою зайнятості, у тому числі послуги із сприяння працевлаштуванню.

Завдання щодо сприяння у працевлаштуванні – складне, тому що необхідно вирішувати цілий ряд проблем. Ще складнішим це є для людей з інвалідністю, оскільки при працевлаштуванні осіб даної категорії враховуються і медико-соціальні рекомендації.

Тож, з метою кращого розуміння проблем пов’язаних з інвалідністю та реалізації прав людей з інвалідністю Запорізькою обласною службою зайнятості ведеться значна робота зі сприяння громадянам з інвалідністю в реалізації їх невід’ємного права на продуктивну працю і зайнятість. Цій кропіткій роботі передувало набуття багаторічного досвіду в результаті тісної співпраці з органами влади та місцевого самоврядування, управліннями соціального захисту населення, Фондом соціального захисту інвалідів, громадськими організаціями осіб з інвалідністю.

Завдяки спільним зусиллям, з початку поточного року нам вдалось знайти постійну роботу для більше півтисячі безробітних осіб з інвалідністю.

З початку року близько ста безробітних  із інвалідністю залучено до участі у громадських роботах або інших роботах тимчасового характеру.

Значна кількість осіб з інвалідністю, які звертаються до державної служби зайнятості, потребує перекваліфікації або перенавчання, бо за період хвороби втрачаються навички, які б відповідали потребам ринку праці, що зменшує шанси таких людей на працевлаштування. Тому, професійне навчання осіб з інвалідністю виступає однією із важливих складових стратегії надання рівних можливостей для працевлаштування. Протягом поточного року за направленням служби зайнятості області проходили професійне навчання 49 безробітних осіб з інвалідністю, із них працевлаштовані 48.

«Служба зайнятості спільно з соціальними партнерами забезпечує адресну підтримку кожному клієнту даної категорії з метою їх соціальної, психологічної та професійної адаптації, в тому числі і на ринку праці, -підкреслила директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік. -  Кожній особі з інвалідністю, яка звертається до служби зайнятості, надається рівний доступ до отримання соціальних, інформаційно-консультаційних, профорієнтаційних послуг, що допомагає їм самореалізуватися в соціумі».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь