A A A K K K
для людей із порушенням зору
Воздвижівська сільська територіальна громада
Запорізька область

 Березень — місяць боротьби з туберкульозом.

Дата: 14.03.2024 15:05
Кількість переглядів: 60

 

 Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

                                                                

Що треба знати про його симптоми, діагностику та лікування?  

Туберкульозінфекційне захворювання з аерогенним шляхом передачі через повітря при кашлі, чханні, розмові чи співі. Ризик проникнення мікобактерії у легені здорової людини залежить від концентрації інфекційних частинок у повітрі та тривалості вдихання зараженого повітря.                                                            При потраплянні мікобактерії в організм людини туберкульоз найчастіше не розвивається через реакцію імунної системи, та коли ця реакція слабка, розвивається активне захворювання. Упродовж 2023 року в Україні зареєстрували 19 851 людину, хвору на ТБ, серед них: діти віком 0-14 років - 639 осіб; підлітки віком 15-17 років - 196 осіб.  

 Як проявляються симптоми туберкульозу?                                                                                - кашель понад 2 тижні;                                                                                                                 - підвищена температура тіла понад 7 днів;                                                                                - утруднене дихання;                                                                                                                   - біль у грудях;                                                                                                                                 - поганий апетит, безпричинна втрата ваги;                                                                                        - постійна слабкість;                                                                                                                                         - підвищена пітливість, особливо вночі;                                                                                          - кровохаркання. 

 Хто може захворіти на туберкульоз?

На туберкульоз може захворіти кожен, проте деякі групи людей мають вищий ризик виникнення захворювання, а саме:

- люди, які перебувають у постійному контакті з людиною, хворою на туберкульоз;

- люди, які живуть з ВІЛ;

- люди, які вживають наркотики, алкоголь та тютюн;

- люди з ослабленим імунітетом внаслідок неправильного харчування, поганих умов життя або хронічних хвороб;

- діти, оскільки їхня імунна система не сформована;

літні люди через послаблення їхньої імунної системи. 

 Як діагностують туберкульоз?

Спочатку сімейний лікар проводить скринінг та опитування і за результатами, у разі необхідності, скеровує на обстеження мокротиння чи іншого біологічного матеріалу. Потім, за необхідності, скеровує на дообстеження до фтизіатра. Діагноз встановлює фтизіатр. Необхідність проведення флюорографії визначає сімейний лікар. Необхідність додаткового обстеженнябронхоскопію, комп’ютерну томографію та ін. – визначає фтизіатр.

Звертаємо увагу, що проведення комп'ютерної томографії для діагностики туберкульозу є безкоштовним. 

Лікування туберкульозу

Туберкульоз лікується. Лікування протитуберкульозними препаратами в Українібезоплатне! Успіх залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків.

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

 

Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб    МОЗ України інформує:

Так! Ми можемо подолати туберкульоз!

 За той час, що людство вирішує проблеми, пов’язані з туберкульозом, навколо цієї хвороби накопичилося багато хибних тверджень. Вони небезпечні тим, що формують у людей неправдиві уявлення про інфікування та його причини. Таким чином, це може заважати своєчасно відреагувати на захворювання.

 Міф: Туберкульоз передається через побутові речі.

 Насправді: Попри такі поширені уявлення, це інфекційне бактеріальне захворювання не передається через рукостискання, воду та їжу, спільне користування посудом, сидіння унітаза, а також через поцілунки і статевий акт, тобто біологічні рідини. Інфікування відбувається лише повітряним (аерогенним, аерозольним) шляхом.

 Стереотип: Туберкульозом можна заразитися в громадському транспорті, кав’ярні, супермаркеті, інших публічних місцях.

 Насправді: Інфікування мікобактерією відбувається не так швидко, як прийнято вважати у суспільстві. Статистично, вищі шанси захворіти у тих, хто регулярно перебуває в одному приміщенні з людиною з туберкульозом упродовж трьох місяців, а щоденний контакт становить близько восьми годин.

 Міф: Туберкульоз може передаватися як спадкове захворювання від батьків до дітей.

 Насправді: Ця теорія не знайшла наукового підтвердження. Проте, якщо один із членів родини захворів і виділяє збудник туберкульозу в навколишнє середовище, ризик інфікуватися для його близьких справді збільшується, особливо, якщо вони проживають разом. Тобто йдеться про передачу повітряним шляхом мікобактерії іншим членам сім’ї. Але це не має відношення до спадковості через генетичні фактори.

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  

 

Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб    МОЗ України інформує:

Туберкульоз виліковний, якщо вчасно діагностувати його, пройти повний курс терапії та дотримуватися всіх рекомендацій медиків. На початку 2023 року в Україні оновили стандарти медичної допомоги при туберкульозі, щоб вони відповідали останнім рекомендаціям ВООЗ.

Пріоритетним та першочерговим методом діагностики є мікробіологічний тест — для якого пацієнт здає мокротиння, оскільки він дозволяє правильно встановити діагноз та якнайшвидше призначити ефективну схему лікування.

Спочатку застосовують молекулярно-генетичний метод дослідження, який дає змогу за декілька годин не лише підтвердити наявність цього захворювання, а й визначити чутливість до рифампіцину — препарату, який часто застосовують для лікування туберкульозу. За допомогою цього методу можна досліджувати не лише мокротиння, а й інші біологічні рідини.

Для діагностики туберкульозу також застосовують такі обстеження, як рентгенографія або комп’ютерна томографія органів грудної клітки. Для розшифрування результатів рентгенографії в низці країн використовують так званий аналіз за допомогою комп’ютера (computer-aided detection). Власне, йдеться про штучний інтелект, який навчили аналізувати численні знімки грудної клітки та визначати туберкульоз специфічно і точно. До використання ШІ в аналізі рентгенограм долучилися і в Україні три перші області: Львівська, Сумська й Івано-Франківська.

Туберкульоз може вражати не лише легені, а й інші органи. При позалегеневих формах туберкульозу окрім цих методів можуть використовувати ультразвукове дослідження, бронхоскопію тощо.

Якщо не вдалось підтвердити туберкульоз за допомогою вищезазначених методів діагностики, застосовується біопсія з отриманням матеріалу та подальшого мікробіологічного та морфологічного дослідження.

На сьогодні в Україні доступні всі методи діагностики туберкульозу, що рекомендовані ВООЗ. Усі послуги з виявлення, діагностики та лікування туберкульозу є безоплатними для пацієнтів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь