Воздвижівська сільська територіальна громада
Запорізька область

З Днем Соборності України!

Дата: 22.01.2021 08:54
Кількість переглядів: 203

Фото без опису

День Соборності України — свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Цього дня прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р. — прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

22 січня 1919 у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об'єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Ним стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі. Але зовнішня агресія проти України зі сторони «червоних» і «білих» московських окупантів зі Сходу і польських із Заходу не дала можливості утвердити Соборну українську державність. Після підписання зрадницького «Ризького мирного договору» в березні 1921 між московсько-більшовицькими окупантами і недавніми «союзниками» польською Другою Річчю Посполитою, українські національні території знову були розірвані по Збручу здебільшого між московськими і польськими загарбниками, а на Буковині і Закарпатті окуповані румунами і угорцями.

22 січня 1939 було вперше за 20 років урочисто відзначено на офіційному рівні свято Соборності у Карпатській Україні (м. Хуст), на той час — автономній республіці Чехословацької республіки. Це був чудовий привід нагадати закарпатцям про волю, висловлену на з'їзді Всенародних зборів українців у Хусті 21 січня 1919 про приєднання Закарпаття до Української Народної Республіки зі столицею у Києві, і легітимізувати тим самим свою програму побудови Української держави на базі «закарпатського П'ємонту». Але й ця маленька українська державність була загарбана угорцями, на той час союзниками нацистської Німеччини, у березні цього ж року. Через незнання комуністами (московсько-більшовицькими окупантами) історії України, в 1946 саме 22 січня «Верховна Рада УРСР» включила Закарпаття до складу «УРСР».

День СОБОРНОСТІ відзначала українська діаспора, а також відзначався у підпіллі Українською Повстанською Армією 1940-1960рр.

Вперше публічне масове відзначення Дня Соборності відбулося в часи українського національного руху за відновлення Незалежності 21 січня 1990, коли національно-патріотичні сили організували «живий ланцюг» між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України. За різними оцінками, участь в тій акції взяли від 0,5 до 3 мільйонів українців.

Офіційно в Україні День Соборності почали відзначати з 1999.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь